preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 12. 2011.

Ukupno: 235905
Ovaj mjesec: 505
Ovaj tjedan: 124
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Otvorena završna izložba učenika 2. i 3. razreda slikarsko - dizajnerskog odjela
Autor: DŽIVO BRČIĆ, 13. 6. 2014.

 

 

 

Jučer u 19 sati u Galeriji mladih otvorena je godišnja izložba učenika 2. i 3. razreda našeg slikarsko-dizajnerskog odjela. Svoje radove izložili su učenici: Anđela Bušurelo, Silvia Čeperković, Bruno Di Reda, Karmen Kovačić Karamatić, Mara Piskulić, Helena Radoš (2. razred mentorica - Ivana Dražić Selmani) te: Sunčana Barbarić, Iva Burić, Elia Friganović, Marina Hladilo, Stefanie Hudspeth, Antonio Jakobušić, Ena Osmić, Karla Raguž, Nikola Sturica, Andrea Vukoja, Mihaela Zlojić (3. razred - mentor Davor Lucianović).

Ovogodišnji izbor iz produkcije radova učenica i učenika drugog i trećeg razreda slikarsko-dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića, nastao je u sklopu nastave predmeta Crtanje i slikanje i Slikarske tehnike i materijali. Možemo ga promatrati u nekoliko odvojenih cjelina.

Učenici drugog razreda predstavili su se s dvije komplementarne cjeline. Prvu cjelinu čine crteži ugljenom po modelu, definirani konturnom linijom s naglašenim zahtjevom za poštivanje kadra, kao i proporcija ljudske figure. Izložbom ipak dominiraju radovi naglašene geometrijske kompozicije, proistekle iz tlocrta Grada ispunjenog slovima, u reduciranoj kolorističkoj ili akromatskoj gami. Odabrani pristup dodatno naglašava apstraktnost i konceptualnost teme. Ovakvim predstavljanjem naglašava se višeslojnost pedagoškog pristupa kojim se učenike potiče ne samo na razvoj perceptivnih sposobnosti i pažnje, nego i na pravilno korištenje elemenata forme i zakonitosti kompozicije.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg izlaganja trećeg razreda čine radovi nastali u sklopu tekućeg projekta suradnje s VK Jug. Naime, učenici su crtežom i fotografijom zabilježili treninge vaterpolista, što je kasnije bila osnova za izvedbu uljanih slika. Odabrana je lazurna tehnika koja je u suzvučju s vodenim motivom. Zadržavajući realističnost prikaza, specifičnom kompozicijom kao i stanovitim otklonom od referencijalnih boja učenici su postigli suzdržanu ekspresivnost izraza. Drugu cjelinu predstavljaju autoportreti učenika, također u uljanoj tehnici, kao i slike kopija po Sandru Botticelliju. Posljednju cjelinu čine crteži i kolaži inspirirani svijetom snova, odnosno idejom slobode. U toj su cjelini pokazali sposobnost primjene stečenih vještina i znanja gradnje kompozicije likovima.

Iako formalno i sadržajno različiti, izloženi radovi likovnim govorom komuniciraju s Gradom, kako njegovom prostornom građom tako i životom / igrom te idejom slobode (Libertas), koja je njegova temeljna idejna odrednica.

Davor Lucianović, prof.

Izložba je otvorena do 30. lipnja u vremenu od 18-21 sat.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju