preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 12. 2011.

Ukupno: 236106
Ovaj mjesec: 706
Ovaj tjedan: 325
Danas: 30
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SLIKOVNICA U GLAZBI; Priča o sloniću Babáru; multimedijalna koncertna izvedba + likovna radionica
Autor: DŽIVO BRČIĆ, 23. 2. 2016.

 

 

 

U utorak 1. ožujka u našoj školi gostuje Udruga "MALA OPERA”, koja će u sklopu mjeseca frankofonije održati multimedijalnu koncertnu izvedbu i likovnu radionicu. Na radionici će pored učenika dječjeg glazbenog kutića, pripremno početnog tečaja i 1. razreda osnovne glazbene škole sudjelovati i učenice 3. razreda srednje škole slikarsko-dizajnerskog odjela Isabella Pendo, Gabrijela Putica, Karmen Rihter i Ana Roko.

Glazba: Francis Poulenc (1899-1963)

Tekst: Jean de Brunhoff (1899-1937)

Prijevod s francuskog: Danijela Petrić

Trajanje: cca 30 minuta (koncert) + 50 minuta (radionica)

Uzrast: 3-10 godina

Izvođači: Zdenko Niessner, pripovjedač

              Danijela Petrić, klavir

              Manuela Vladić Maštruko, voditeljica likovne radionice

             

O PROJEKTU

Ovaj projekt namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza , a to je glazbena priča. 

 „Priča o sloniću Babaru“ francuskog skladatelja Francisa Poulenca, svoju je hrvatsku praizvedbu imala 2008. godine i od tada je Udruga MALA OPERA, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Djelo je nastalo prema istoimenoj  slikovnici Jeana de Brunhoffa o zgodama malog slona Babara koja je  postigla planetarni uspjeh. Sama slikovnica je zbog svoje izuzetne literarne, likovne i pedagoške  vrijednosti preporučena od strane francuskog Ministarstva obrazovanja. Dogodovštine slonića Babara jedno su od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Njegov karakter je simpatičan i velikodušan, a sama priča potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost i toplina, suosjećanje, odsustvo nasilja i zloće, stvaranje miroljubivog i solidarnog društva, velikodušnost i socijalna osjetljivost, spremnost i upornost za usvajanjem novih znanja).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

             Poulencova verzija u formi glazbene priče je još jedno od djela u nizu bogate francuske tradicije pisanja glazbe za djecu (Bizet, Fauré, Debussy, Ravel). Djelo je pisano za klavir solo uz obligatnog pripovjedača. U njemu Poulenc glazbom dočarava razne epizode pripovjetke ispričane od strane pripovjedača. Vjernost glazbene ilustracije je jedinstvena i zbog svoje inovativnosti može poslužiti kao primjer - svaki glazbeni trenutak je ujedno slika, parafraza, komentar i produženje teksta. Također koristi i tehniku melodrame u kojoj se tekst sjedinjuje s klavirskom pratnjom koja ga nježno podržava. Tretman samog instrumenta je bogat, pročišćen i jasan u svojoj zvučnosti, s mnoštvom boja i maštovitom primjenom klavirske tehnike i virtuoznosti.

             Hrvatska izvedba ovog djela doprinos je produkciji glazbene literature za djecu, a zbog svoje neosporne glazbene, literarne i edukativne vrijednosti  zaslužuje predstavljanje kako najširoj tako i namlađoj publici te će zasigurno naći svoje mjesto u odgojnom i obrazovnom procesu dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola.

             Ovim projektom Udruga MALA OPERA uz već započete projekte glazbenog teatra za djecu (E. Humperdinck «Ivica i Marica» - interaktivna opera-bajka i "Mačak u čizmama", glazbena igra s plesanjem u suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava u Zagrebu, "Priča o sloniću Babaru" – glazbeno-kazališne radionice u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži) nastavlja svoju kontinuiranu aktivnost glazbene edukacije za najmlađe. 

OPIS PROGRAMA

           Program je osmišljen s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi) u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namjenjenim uzrastu djece vrtićke dobi i nižih razreda osnovnih škola. Program je koncipiran iz dva dijela. U prvom dijelu program se sastoji od koncerta s izvedbom glazbene priče Francisa Poulenca „Priča o sloniću Babaru“ uz projekcije ilustracija originalne slikovnice Jeana de Brunhoffa. Nakon prvog dijela slijedi razgovor s djecom o dojmovina i doživljajima slušanja glazbene priče. 

            Likovna radionica na temu „Priče o sloniću Babaru“ slijedi nakon izvedbe koncerta s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi). S obzirom na povijest nastanka glazbenog djela (slikovnica-glazba), u radionici bi se slijedio obratni tj. „povratni“ put od glazbe prema slikovnici. Radionica uključuje individualni i skupni rad.

            Udruga MALA OPERA osnovana je 2005. godine, a okuplja glazbenike i glazbene pedagoge u svrhu razvitka i unapređenja glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti u Hrvatskoj, pri čemu težište pridaje glazbenoj produkciji za djecu. Organizira glazbene i glazbeno-scenske projekte, radionice, slušaonice, igraonice i tečajeve, te stručna predavanja i seminare, a bavi se i izdavaštvom. Ostvaruje suradnju sa strukovnim institucijama (Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Opera HNK Zagreb, Opera HNK Split, Dječje kazalište Dubrava, Kazalište Marina Držića Dubrovnik, Međunarodni festival djeteta Šibenik, Hrvatska glazbena mladež, glazbene škole u Hrvatskoj, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Knjižnice Grada Zagreba). Jedan od glavnih ciljeva Udruge je predstavljanje i upoznavanje djece s glazbenom, opernom i ostalom glazbeno-scenskom umjetnosti na način da prvi susret najmlađe publike s klasičnom glazbom bude zabavan i djeci primjeren i blizak te da ukloni  predrasudu o klasičnoj glazbi kao «dosadnoj i staromodnoj». S obzirom na veliku važnost aktivnog  uključivanja djece u samu izvedbu svi projekti Udruge su interaktivni.

              Udruga okuplja niz kako iskusnih tako i mladih talentiranih umjetnika s namjerom da obuhvati što više segmenata glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti, a koncept rada i projekata zahvaljujući svojoj prilagodbi i pokretljivosti pokriva cijelo područje Republike Hrvatske kako bi djeca iz onih sredina koje zbog svojih specifičnih uvjeta (udaljenost od većih kulturnih središta ili općeg pomanjkanja kulturnih sadržaja) imala mogućnost upoznavanja s klasičnom glazbom.

AUTORSKI TIM

Danijela Petrić završila je studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te na Konzervatoriju «Giuseppe Verdi» u Milanu. Kao stipendistica francuske Vlade boravi u Parizu gdje studira na Schola Cantorum te na Conservatoire National Superieur de Paris u klasi J. Loriod. Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod E. Timakina, R. Kehrera, R. Muraroa, D. Krausa, P. Badura-Skode, M. Damerinija i M. Krolla (čembalo). Kao solistica i komorna glazbenica koncertira u domovini i inozemstvu ( Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Kanada, Meksiko ). Sudjeluje na uglednim festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Gaudeamus Music Festival Amsterdam, Cervantino Festival Mexico, Večeri na Griču, Tribina muzičkog stvaralaštva Opatija/Pula, Musicafutura La Spezia, Festival Lent Maribor, Samoborska glazbena jesen i dr..
 Pedagoškim radom bavi se od 1994. godine kao suradnik Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i kao profesor na Glazbenoj školi «Blagoja Berse» u Zagrebu. Kao korepetitor surađivala je s Operom Hrvatskog narodnog kazališta  u Zagrebu te s Teatrom alla Scala u Milanu. Ostvarila je brojne snimke za potrebe Hrvatskog radija i televizije.  Suosnivačica je Udruge «Mala opera» koja se bavi promicanjem klasične glazbe   za djecu. Aktivna je članica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) i Hrvatskog  društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP). Prevodi s francuskog i njemačkog jezika.

Zdenko Niessner po završetku Glazbene škole “Vatroslav Lisinski”, smjer klavir započinje svoje pjevačko školovanje kod prof. Nade Puttar-Gold u Zagrebu, te na  Hochschulle für Musik und darstellende Kunst u Grazu i na Konzervatoriju grada Beča kod prof. Hilde de Groote-Siegel. Usavršavao se kod Otta Edelmanna i Sene Jurinac. Kao solist sudjelovao je u brojnim opernim izvedbama, posebice onima namijenjenima djeci u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Hrvatskoj. Pisac, prevoditelj, libretist i redatelj nekoliko opernih djela za kazališta u Hrvatskoj. Kao izvođač i scenarist surađivao je s Hrvatskom radio televizijom. Suosnivač Udruge MALA OPERA.

Manuela Vladić-Maštruko diplomirala je slikarstvo na ALU 1985. godine u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvarila brojne multimedijalne projekte za djecu i odrasle. Napisala je i ilustrirala 10 autorskih slikovnica te ilustrirala brojne priče hrvatskih i stranih književnika za djecu. Vodi likovni studio za djecu i mlade „Mela“ pri Centru mladih Ribnjak u Zagrebu te surađuje s muzejima i galerijama u osmišljavanju i vođenju likovnih programa vezanih uz muzejske sadržaje. Objavljuje eseje iz područja umjetnosti i stručne članke na temu ilustracije. Za svoj umjetnički rad dobila je nekoliko nagrada i priznanja od kojih za ilustraciju: Nagradu Ovca u kutiji 2005., Pohvalu Nagrade Grigor Vitez 2005., Treću nagradu 3. hrvatskog biennala ilustracije 2010. godine te Nagradu Ovca u kutiji dječjeg žirija za najobolju slikovnicu 2011. godine , Nagradu Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu i Pohvalu Nagrade Grigor Vitez za autorsku slikovnicu Mauro-plavetni kit, 2014. godine.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Zadru.

 

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju