2022-05-13 10:37:48

Izložba "Meditacija na ornamentalne forme"

 „Meditacija na ornamentalne forme“, naziv je izložbe učenika 2.sr. otvorene jučer u "Galeriji mladih" na Slikarskom odjelu UŠLS.

Izlažu: Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur

Projekt slikanja formi dio je šire koncepcijske cjeline unutar koje učenici istražuju kulturnu i povijesnu baštinu dubrovačkog kraja, koja im potom služi kao inspiracija za reinterpretacije u raznim likovnim tehnikama.

Ova izložba plod je još jedne uspješne suradnje Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovačkih muzeja. Učenici su u istraživanje ornamenata krenuli iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku. Voditelj Etnografskog muzeja, viši kustos Ivica Kipre, održao im je stručno predavanje na temu narodne ili folklorne umjetnosti kroz prizmu tradicijskih tehnika izrade i ukrašavanja, motiva i simbola te njihovog osnovnog ili skrivenog značenja. Na primjerima iz zbirke predstavio im je različite stilske i kulturne utjecaje, koji su odredili narodnu ornamentiku i estetiku predmeta na jugu Hrvatske.

Izloženi radovi pokazuju da su bogatstvo i ljepota predložaka s kojima su se učenici susreli, djelovali poticajno  na realizaciju  vrlo osobnih interpretacija te oslobodili njihovu kreativnost  i istraživački duh.

Zahvaljujemo još jednom gosparu Kipri na uistinu zanimljivom i nadahnutom vodstvu kroz zbirku, koje je značajno doprinijelo uspješnoj realizaciji ovog projekta. 

Čestitamo učenicima i mentoru Davoru Lucianoviću,prof. mentor.

 


Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik