preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Virtualna knjižnica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 12. 2011.

Ukupno: 236417
Ovaj mjesec: 1017
Ovaj tjedan: 304
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tolerancija „Kritičko promišljanje kroz vizualnu umjetnost“
Autor: Marina Kljunak Čuikin, 13. 11. 2019.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe učenika 2. i 3. razreda Slikarskog odjela UŠLS Dubrovnik pod nazivom
TOLERANCIJA „Kritičko promišljanje kroz vizualnu umjetnost“
u četvrtak 14. studenog 2019. u 17 sati u "Galeriju mladih"
Tolerancija
Izrada plakata na temu Tolerancija, veliki je izazov mladim ljudima, ne samo zbog kompleksnosti same teme, već prije, u slučaju učenika drugog razreda srednje škole, zbog propitivanja sebe i vlastitog likovnog jezika. Živeći u svijetu prepunom globalnih izazova, u otvorenom polju višeznačnosti, neobično je važno učenicima kroz likovni jezik približiti, te kroz diskusiju i objasniti neke osnovne pojmove, jer jedino takav, otvoreni pristup pojmu, omogućava slobodu osobnog likovnog izraza. Kako se pitanje tolerancije nalazi u temeljima socioloških, etničkih, vjerskih, ekoloških, kulturnih, spolnih i političkih promišljanja, uzimajući u obzir burno formativno razdoblje života naših učenika, ova se tema nametnula kao jedna od primarnih.
Nakon posjeta dubrovačkoj izložbi umjetnika dizajnera Mirka Ilića pod nazivom Trenutak pred katastrofu, učenici su, potaknuti dojmom izložbe, bili pozvani izraziti vlastite ideje vezane uz problem tolerancije. Izradom nekoliko predložaka te zajedničkim odabirom najuspjelije ideje, u daljnem procesu nastajanja rada, predložak izrađen u klasičnom crtačkom ili slikarskom mediju, uz pomoć suvremenih medija, oblikovao se u formi plakata, s vrlo jasno izrečenim stavovima i porukama.
Svoje plakate na temu tolerancije učenici izlažu u prostorijama školske Galerije mladih, te potom na mjestima po Gradu predviđenima za javnu prezentaciju, odnosno, na javnim publicitetima.
Učenici drugog razreda Slikarsko-dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik koji sudjeluju u ovom projektu su: Leon Kokotić, Roko Roca, Ela Žuvela, Mara Tomašević, Lara Miloslavić, Stella Burđelez, Đive Majstorović, Karmen Ban i Helena Marić.

Ivana Selmani, profesor mentor

„Kritičko promišljanje kroz vizualnu umjetnost“
Izložba učenika 2. i 3. razreda rezultat je dugotrajnog napora učenika u promišljanju aktualnih društvenih problema te traženju mogućih uzroka i odgovora na njih izraženih jezikom vizualne umjetnosti. U prvom dijelu radionice započete koncem prošle školske godine, suradnik projekta Pero Mrnarević nastojao je, kroz prezentaciju dijela vodećih svjetskih dizajnera, potaknuti učenike na kritičko promišljanje društvenih pitanja za koje oni smatraju da su za njih relevantna i intrigantna. Novi snažan dojam na učenike ostavile su dvije nedavne izložbe: „Tolerance“ raznih autora te „Trenutak pred katastrofu“ Mirka Ilića. Tek nakon što su ih pažljivo razgledali, osmjelili su se krenuti u razradu vlastitih ideja. Tako su potaknuti sugestijama mentora (kolegice Ivane Selmani i mojima), suzili probleme na jednu do dvije teme, a potom su odabranu temu varirali i razrađivali sa što je moguće više idejnih skica. Daljnja faza išla je kroz brojne analize i diskusije sa mentorima kao i kroz međusobnu interakciju sa ciljem odabira rješenja koje može poslužiti kao ishodište za daljnje razrade. Osim slobode teme postojala je i sloboda tehnike tako da su neki ishodište potražili u svojim crtežima i slikama, a neki u fotografijama. Konačna obrada izvršena je na računalima uz pomoć kolege Mara Krile.
Analizirajući izložene radove možemo konstatirati kako su učenice trećeg razreda zahvatile široku lepezu problema. Oni se kreću od kulturološke uvjetovanosti predodžbe Boga kod Lorene, rasne diskriminacije kod Mare, odnosa ljudi prema životinjama kod Anamarije, muške dominacije nad ženama kod Gabrijele, verbalnog nasilja kod Marte, usporednog položaja žene u različitim kulturnim sredinama kod Mirele, do odnosa kršćana prema ljudima LGBT zajednice kod Lare. Mišljenja smo da širina tema koje su propitivali, kao i likovnih idioma kojima su se poslužile ili koje su rekreirale ili kreirale svjedoči o stupnju osobne involviranosti u problem i želje da se on likovnim sredstvima iskaže publici.
Davor Lucianovć, profesor mentor
Izložbu možete pogledati na Slikarskom odjelu Umjetničke škole
Ul. branitelja Dubrovnika 45 (ex Zarazni odjel)
radnim danom od 14. - 21. studenog 2019.
u vremenu od 11:30 do 16:00h
 

Sažmi


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju